dijous, 18 de desembre del 2014

Galetes de nadal amb "vitrall" de caramel



El nadal és una excusa perfecta per fer guarrades i provar coses. L'altre dia vaig fer aquestes galetes que havia vist fer a una amiga un parell d'anys enrere. Ella les va feia amb massa de galeta de gingebre, però haig de confessar que a mi no m'agraden gens i vaig fer-les amb una base de galeta de mantega. Són fàcils de fer i queden boniques, les podeu fer de colors (afegint colorant a la massa) i combinar-les amb els colors dels caramels. Si feu arbre de nadal, fer un foradet a les galetes per poder-les penjar a l'arbre és una molt bona opció per aconseguir un ornament original. 

INGREDIENTS

de les galetes:
  •  1 ou
  •  400gr farina
  •  150gr sucre llustre (sucre glas)
  •  200gr mantega
  •  un pessic de sal
del farcit:
  • caramels de colors
ALTRES
  • paper de forn
  • talladors de galetes
  • corró
  • morter
  • bossa de plàstic


PROCEDIMENT

1. El procediment per fer la massa de les galetes és el de les galetes de mantega. Barregeu la farina, el sucre i la sal. Afegiu-hi l'ou prèviament batut i la mantega tallada a daus a temperatura ambient. Si us heu despistat i no heu tret la mantega de la nevera amb una mica de temps no cometeu l'error de posar-la al microones (no l'estova, la desfà), espereu-vos uns minuts! Cal que estigui una mica tova perquè us sigui més fàcil treballar.

2. Barregeu-ho tot amb les mans i comenceu a amassar. Al principi us semblarà impossible que tot plegat acabi quallant, però ho farà, paciència. Hi estareu ben bé 10 minuts com a mínim. Sabreu que la massa està llesta quan sigui homogènia i ja no s'enganxi.

3. Emboliqueu la massa un cop llesta i deixeu-la reposar 30 min a la nevera com a mínim, aprofiteu per pre-escalfar el forn a 170 graus durant aquesta estona. També podeu fer la massa d'un dia per l'altre i fer les galetes l'endemà si ho preferiu.

4. Agafeu una porció de la massa i poseu-la entre dos papers de forn. Estireu-la amb un corró. Feu-ho així per evitar posar farina perquè no s'enganxi (si en poseu la massa es farà més dura). Poseu la massa estirada durant uns minuts al congelador perquè s'endureixi. Feu el mateix amb la resta de la massa per porcions.

5. Traieu la massa del congelador i talleu les galetes amb la forma que preferiu, feu servir dos talladors, un de més gran per fer la galeta, i un de més petit per fer-li el “forat” del mig on posar el caramel. Aneu posant les galetes sobre un paper de forn mentre les aneu fent. Amb la part interior que treieu de les galetes podeu fer galetes petites (i aprofitar la mateixa fornada) o tornar-la a amassar per tenir més galetes com les de la recepta.

6. A l’espai buit del mig de les galetes poseu-hi caramels prèviament triturats. La manera més fàcil de fer-ho és posar tots els caramels d’un color dins una bossa, tancar-la, i triturar-ho tot a cops de morter. Feu-ho amb tots els colors que vulgueu per separat. Poseu els trossets de caramel al mig de l’espai, quan es dissolgui ja anirà cap als costats, si l’ompliu massa i massa a prop de les vores interiors el caramel us sortirà per sobre la galeta!

7. Poseu les galetes al forn uns 10 minuts a 180 graus, una mica més una mica menys en funció de la mida de les galetes. Si observeu la cocció, veureu que mentre la galeta es fa el caramel es fon totalment i cobreix el cor de la galeta. Quan traieu la galeta del forn, espereu-vos uns minutets que refredi abans de treure-la de la plata del forn (de sobre el paper), sinó el caramel encara serà tou i us carregareu el vitrall! No patiu que s’endureix de seguida


Ara que venen festes us penjaré alguna coseta més de Nadal, ja veureu :)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada